ANTONIO FRATTINI - DUURZAAMHEID EN DESIGN (interview)

Geschreven door op Terug naar overzicht

Antonio Frattini, is genoemd naar zijn grootvader, die zelf ook kranen ontwikkelde. Hij groeide op in het familiebedrijf "Ras" en besloot in 2009 het roer volledig om te gooien. Onder het utopische concept : schoonheid en duurzaamheid, wou hij zelf kranen ontwikkelen. Het cliché dat producten met een lage milieu-impact nooit meer dan Spartaans kunnen zijn, wil hij ontkrachten.

Hij produceert met een team van 6 werknemers, op een duurzame manier in een gerenoveerde fabriek, verlicht met LED's en verwarmd met pellets. Zijn kranen ontwikkeld hij met het oog op een laag verbruik. "Een klassieke kraan verbruikt 20L/min, de onze slechts 5L. En dat, zonder de gebruiker het idee te geven dat er minder water uit de kraan loopt ! De monden zijn gereduceerd en dankzij handige beluchters wordt het water gecombineerd met meer lucht."

In naam van respect voor het milieu heeft het bedrijf van San Maurizio d'Opaglio ook het concept van reserveonderdelen afgestoft: "In tegenstelling tot wat andere bedrijven doen, verkopen we de onderdelen met zeer lage marges, omdat we ervan overtuigd zijn dat de basis van duurzaamheid de reparatie van objecten is “.

In 2011 kreeg Antonio Frattini een eervolle vermelding bij de Compasso d'Oro met de Ort-serie: strakke, minimalistische lijnen, elegantie en een laag verbruik. Op Cersaie 2013 presenteerde hij de Dudok Wood-lijn met houten inserts en nam hij deel aan het Aggregati-project van Davide Vercelli voor een "gedistribueerde" schoonheidsspa, ondergedompeld in de natuur.